Sterilizacija kuje

Rasprave o zdravlju naših ljubimaca, pitanja i savjeti

Moderator/ica: Moderatori

Sterilizacija kuje

PostPostao/la TAKILI dana pon ruj 10, 2007 18:39

Operativni tok

Operacija se izvodi u potpunoj narkozi.Posle izvrsene pripreme za laparatomiju, laparatomijski rez se pravi u liniji albi u kaudalnom delu stomaka. Posle otvaranja abdominalne supljine, matericni rogovi i telo materice se izvlace kroz nacinjeni otvor na abdomenu.Sterilizacija kuje se moze vrsiti na dva nacina.
Prvi, kada se odstranjuje telo materice i matericni rogovi (hysterectomia),
Drugi - kada se vrsi hirusko odstranjivanje tela materice, matericnih rogova i jajnika (ophorhohysteroctomia).
Ukoliko se pristupi operaciji bez odstranjivanja jajnika, onda se vrh matericnog roga hvata sa dva peana i obostrano podvezuje i preseca izmedju postavljenih ligatura, odnosno izmedju peana. Preseceni matericni rog se preparira odvajanjem ligamenata lata uteri i podvezivanje vecih krvnih sudova u njima sve do tela materice. Na isti nacin se odvaja i drugi matericni rog. Ukoliko se operativnim putem odstranjuju i jajnici, mesoovarijum treba podvezati uz obavezno prosivanje ligature. Ispreparirano telo materice, hvata se sa dva peana, kaudalno do drugog - zadnjeg peana, prosivanjem zida materice izvrsi se podvezivanje tela materice duplim obavijanjem ligature. Kranijalno od mesta podvezivanja preseca se telo materice izmedju ligature i kranijalno postavljenog peana i ispreparirana materica se odstranjuje iz abdominalne supljine.

Postoperativni tok

Otvor na abdominalnoj supljini zatvara se usivanjem. U postooperativnom tretmanu, operisanoj kuji 4-5 dana treba davati antibiotike. U cilju zastite operacione rane kuji se stavlja zastitna plastika oko vrata sve dok se ne poskidaju konci sa abdominalnog zida. Sledecih nekoliko dana kuji se daje lakoprobavljiva hrana i vise tecna hrana u vise dnevnih obroka i u manjim kolicinama. Konci sa abdnominalnog dela se skidaju 8-9 dana posle operacije.
Avatar
TAKILI
 
Postovi: 253
Pridružen/a: uto srp 31, 2007 10:47
Lokacija: KAMIANS

Natrag na Pseći veterinarski kutak

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron