Limfom

Rasprave o zdravlju naših ljubimaca, pitanja i savjeti

Moderator/ica: Moderatori

Limfom

PostPostao/la TAKILI dana pet kol 31, 2007 21:15

Maligni limfom je jedno od češćih malignih oboljenja u pasa.
Radi se o limfoproliferativnom oboljenju limfatičnog tkiva, a može doći do metastaze u koštanu srž i do leukemije. Uglavnom se javlja kod starijih pasa.
Limfome možemo podeliti na različite načine, a jedan od njih je po anatomskoj lokaciji procesa.
Multicentrični limfom je najčešći oblik ovog oboljenja, proces se odvija u perifernim limfnim čvorovima. Povećan može biti jedan ili više limfnih čvorova. Najčešće vlasnici sami primjete otok.
Mediastinalni oblik zahvata limfne čvorove mediastinuma, ovde je dijagnostika mnogo teža, a jedan od prvih simptoma je otežano disanje.
Alimentarni oblik - zahvaćeno je limfatično tkivo probavnog sastava. Promene mogu biti difuzne ili multifokalne. Ovaj oblik limfoma češće viđamo kod mačaka.
Kožni limfom i limfom kod kojeg se proces ne odvija u limfnim čvorovima spadaju u mnogo ređe oblike ovog oboljenja.
Kada se radi o najčešćem multicentričnom obliku definitivnu dijagnozu postavljamo punkcijom promenjenog limfnog čvora i citološkom analizom. Ukoliko je citološki nalaz indikativan za limfom idealno bi bilo napraviti i biopsiju i histološki definitivno potvrditi dijagnozu. U većini slučajeva dovoljan je citološki nalaz i klinička slika bolesnog psa.
Prognoza kod ovog oboljenja dugoročno nije dobra. Uspešnost terapije zavisi o kliničkom stadijumu bolesti koji mora procijniti specijalista. Naime potrebno je rtg-om utvrditi da li ima promena na unutrasnjim organima i napraviti punkciju koštane srži, kao i kompletne krvne pretrage kako bi se dobio uvid o tome koliko se oboljenje razvilo. Bez terapije bolest je fatalna u roku od nekoliko nedelja. Ovo oboljenje jako dobro reaguje na hemoterapiju. Postoje različiti protokoli hemoterapije za ovo oboljenje, a stvar je procene veterinara i mogućnosti vlasnika za koji će se odlučiti. Za razliku od ljudi, psi odlično podnose hemoterapiju za limfom. Ipak daleko je od bezazlenog i za psa i za vlasnika.
Pas je potencijalno opasan 7 do 10 dana nakon aplikacije citostatika.
Avatar
TAKILI
 
Postovi: 253
Pridružen/a: uto srp 31, 2007 10:47
Lokacija: KAMIANS

Natrag na Pseći veterinarski kutak

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron