Leptospiroza

Rasprave o zdravlju naših ljubimaca, pitanja i savjeti

Moderator/ica: Moderatori

Leptospiroza

PostPostao/la TAKILI dana čet kol 23, 2007 09:29

Ovu zaraznu bolest izazivaju leptospire(Leptospira canicola i L.icerohaemorrhagiae).Napada osim psa i druge domaće životinje(goveda konje,ovce,koze,mačke i svinje).Prenos je moguć sa životinja na ljude(zoonoza).

Leptospire se najčešće nalaze u stajaćim vodama.Miševi i štakori su glavni nosioci.Bolest se prenosi direktno dodirom kao i ujedom.

Inkubacija traje sedam do deset dana.

Simptomi:Bolest se javlja kao zatrovanje krvi(septikemija),tj.uzrok se nalazi u krvnom sistemu.Kod psa se pojavljuje povišenje temperature,izostanak apetita,potištenost,drhtanje mišića,povraćanje,razaranje crvenih krvnih zrnaca(hemoliza),a kao posledica toga nastaje anemija(malokrvnost).S takvim znacima bolest počinje u oba slučaja,a traje 2-7 dana.Nakon toga perioda javlja se:

- ikteričan oblik koji karakterizuje pojavu žutice(žuto obojenje kože i sluznica)a životinja obično ugine nakon 10-12 dana.

-uremični oblik(tif pasa),u kojeg su napadnuti bubrezi(upala bubrega),a kao posledica može se javiti povećano izlučivanje mokraće(poliurija),zatim smanjenje(oligurija) i na kraju izostanak mokrenja(anurija),i probavni aparat(upala usta,upala želuca i creva,krvav proliv,karakterističan miris iz usta-neugodan zadah na trulež i žutica);uginuća nastaju u toku 7-8 dana s dosta velikim postotkom.

Treba istaknuti da veliki postotak inficiranih pasa s leptospirama izaziva blage kliničke siptome.Psi ostaju kliconoše dugo vremena nakon što prebole zarazu.

Bolest se dijagnostikuje labaratorijskim nalazom(kulturelno,serološki i biološki).

Lečenje je moguće i treba ga započeti što pre.

Bolesne pse treba držati izolovano.Psi mogu biti dugo kliconoše,treba izvršiti dezinfekciju,uništavati nosioce zaraze(miševe i štakore) i onemogućiti psima da ulaze u stajaće vode.Preventivno se upotrebljava vakcinacija.Najčešće se vakcinise istovremeno protiv štenećaka,zaraznog hepatitisa i leptospiroze.Isto tako se vrši i redovna revakcinacija.
Avatar
TAKILI
 
Postovi: 253
Pridružen/a: uto srp 31, 2007 10:47
Lokacija: KAMIANS

Natrag na Pseći veterinarski kutak

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron