PRVA POMOĆ

Rasprave o držanju, prehrani, groomingu i općenito o njezi pasa

Moderator/ica: Moderatori

PRVA POMOĆ

PostPostao/la kosta dana ned kol 12, 2007 23:12

Nažalost, nikada ne znate da li ćete svom ljubimcu morati pružiti prvu pomoć. Ako ga je udario auto, ili je razrezao svoju šapu na staklu ili je popio otrovnu kemikaliju - u bilo kojem slučaju potrebno Vam je neko znanje o pruženju prve pomoći kako bi se bez panike snašli u takvoj situaciji.

Kao i kod ljudi prvih 60 min nakon ozljede poznato je kao *zlatni period* u kojem brza i učinkovita pomoć može odlučiti o preživljavanju.

Ako znate pružiti prvu pomoć ljudima vidjet ćete da je slično i sa psima. najosnovnije je je da u takvoj situaciji ostanete mirni, pratite neka osnovna pravila i J... zdravi razum.

TROVANJE

Ako sumnjate da je vaš pas progutao neki otrov, djelujte brzo! Ako ste krivo posumnjali - -neće biti velikih šteta, ali ako sta okljevali moguće su fatalne posljedice. Morate izazvati psu povračanje u roku od 30 min. Najjednostavniji način je da psu date žlicu soli i nekoliko dcl vode. No ukoliko sumnjate da je pas popio neku kiselinu ne tjerajte ga na povračanje jer će kiselina još jednom spaliti probavne putove pri povračanju.
Tada psa odvedite ravno veterinaru, po mogučnosti pokažite veterinaru otrov na koji sumnjate da je pas uzeo.

DAVLJENJE I GUŠENJE

Ukoliko su dišni putevi u potpunosti blokirani - - lopticom na primjer, možete ju probati vilicom ili čak rukom izvaditi van.

Psima često u nepce zapne oštra kost ili komad štapa pa iz tog razloga sline i diraju usta. Takve komadiće je u većini slučajeva lako izvaditi, no nekad je potrebna i pinceta.

Prilikom vađenja pripazite da vas pas ne ugrize!

UGRIZI ZMIJA I UBODI

Pas zadobiva ugrize i ubode uglavnom na njušci ili vratu. Ne pokušavajte uklanjati zmijski otrov is same rane. Psa odvezite veterinaru.

Na mjestu uboda ose stavite ocat, a na mjesto uboda pčele - sodubikarbonu. Ako je pas zadobio nekoliko uboda možda je u šoku pa mora ostati miran i ne smije se kretati.

VRUÈICA

Vrući dan, a pas zatvoren u autu! Èak i pri umjerenim temperaturama to može biti kobno. Pasminama s kratkom njuškom kao bokserima i pekinezerima može biti naročito teško. Najbitnije je da psa što brže rashladite. Uronite ga u kadu ili ga osviježite mlakom vodom sve dok mu disanje postane lakše i odvedite ga vetrinaru.

KRVARENJE

U slučaju obilnih krvarenja koristite kompresni zavoj. Na njega je poželjno staviti veći komad vate, tkanine ili kamenčić i čvrsto stegnuti kako bi se što efikasnije zaustavilo krvarenje. Ali ni u kojem slučaju ne ostavljajte takav kompresni zavoj duže od 20 min.

AKUTNI PROLJEV

Može biti simptom parvoviroze, naročito ako je stolica krvava. Ako pas izgleda bolesno odmah se uputite veterinaru. Ako se pas ponaša normalno i veselo, a ima proljev jednostavno mu taj dan nemojte davati hranu. Proljev može biti posljedica uzimanja prevelike količine mljeka.

OPEKLINE

Psa zamotajte u deku ili kaput kako bi zgasili vatru. U slučajevima teških opeklina (uzrokovanih kemikalijama ili strujom) psa odmah odvedite veterinaru.
U slučajevima blažih opeklina, mjesto opekline rashladite vodom ili ledom. Specijalne kreme i gelovi vrlo pogodno utječu na oporavak same kože. Takve manje opekline ne zahtjevaju zavoje no na neki način morat ćete spriječiti psa da liže rane( okovratnike).

RANE


Zlatni period za rane je 6 sati. Nakon toga perioda količina prisutnih bakterija spriječit će uspješno zacijeljivanje. Ukoliko niste u mogučnosti psa odvesti veternaru morat ćete ranu očistitti i dezinficirati sami. Ranu isperite vodom kako bi odstranili prašinu i prljavštinu. Izrežite dlake koje su u blizini rane. Medicinskim alkoholom očistite ranu.

AUTOMOBILSKA NESREÆA

Savijet koji vrijedi za ljude - ne mićite osobu dok ne stigne profesionalna pomoć - ne vrijedi za pse koje ćete morati pomaknuti ako im želite pomoći. Ako je pas u nesvijesnom stanju, podignite ga ili povucite (za šiju) na deku ili kaput kako bi ga odmah odjeli veterinaru. Ukoliko je moguće, zaustavite krvarenje zavojem. Ako je pas pri svijesti morat ćete ga mobilizirati - -stavite ga na povodnik kako ne bi možda pobjegao - iako je jako ozljeđen.

Sljedeći korak je stavljanje brnjice - ako je pas u šoku mogao bi Vas ugristi. Brnjicu možete improvizirati od zavoja, kravate, povodnika, šala ili sl. Omotajte zavoj oko njuške i čvrsto svežite iza glave, ispod ušiju. Psa kojemu su ozljeđene noge možete nositi na način da povučete jednu ruku ispod njegovog prsnog koša, a drugu ispod stražnjih nogu, pridržavajući trbuh.

Tako će se pas osjećati sigurno, a ozljeđeni udovi neće biti sputani. Nemojte zaboraviti da se pas sa ozbiljnom ozljedonm još uvijek može kretati. Na Vama je da ustanovite da li pas šepa zbog slomljene noge ili kukova ili nečeg trećeg. Također postoji mogućnost i unutrašnjih ozljeda. Ukoliko su desni i usnice psa bijeli moguće je da pas ima unutrašnjih ozljeda. Potrebna je hitna veterinarska pomoć.
kosta
 

Natrag na Ishrana i njega pasa

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron